Ransomware: Wat je moet weten en hoe je jezelf kunt beschermen

Ransomware

Ransomware is een van de meest wijdverspreide cyberbedreigingen die er zijn, en wat nog enger is, is dat het alleen maar wijdverspreider wordt. In feite meldde beveiligingsbedrijf Checkpoint in april 2018 dat ransomware-aanvallen alleen al in het afgelopen kwartaal met bijna 20% zijn toegenomen. De meerderheid van deze aanvallen richt zich op kleine bedrijven met afpersingseisen met als doel geld van de slachtoffers te krijgen voordat hun gegevens voorgoed worden gewist. Helaas is gebleken dat deze strategie ongelooflijk succesvol is. Ransomware is een soort malware die uw computer overneemt en al uw bestanden versleutelt totdat u losgeld betaalt om ze terug te krijgen. Als je bestanden eenmaal zijn versleuteld, kun je ze niet meer lezen – en de kans is groot dat je niet eens weet dat het is gebeurd totdat je later iets probeert te openen en je realiseert dat het niet meer werkt zoals gewoonlijk. Iedereen die een ransomware-aanval heeft opgemerkt, zal waarschijnlijk de symptomen herkennen – persoonlijke bestanden zullen beginnen te vergrendelen en een "versleuteld bericht" weergeven waarin om geld wordt gevraagd in ruil voor een sleutel of wachtwoord om ze weer te ontgrendelen. Als u merkt dat u bent buitengesloten van uw computer maar niet weet waarom of hoe, is er een kans dat dit komt omdat uw bestanden zijn versleuteld door ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort malware die uw computer overneemt en al uw bestanden versleutelt totdat u losgeld betaalt om ze terug te krijgen. Zodra uw bestanden zijn versleuteld, kunt u ze niet meer lezen – en de kans is groot dat u niet eens weet dat het is gebeurd totdat u later iets probeert te openen en beseft dat het niet werkt zoals gewoonlijk. Iedereen die een ransomware-aanval heeft meegemaakt, herkent waarschijnlijk de symptomen – persoonlijke bestanden beginnen te vergrendelen en geven een "versleuteld bericht" weer waarin om geld wordt gevraagd in ruil voor een sleutel of wachtwoord om ze weer te ontgrendelen. Als u merkt dat u van uw computer bent afgesloten maar niet weet waarom of hoe, is er een kans dat dit komt omdat uw bestanden zijn versleuteld door ransomware.

Ransomware is een soort malware die uw computer overneemt en al uw bestanden versleutelt totdat u losgeld betaalt om ze terug te krijgen. Als je bestanden eenmaal zijn versleuteld, kun je ze niet meer lezen – en de kans is groot dat je niet eens weet dat het is gebeurd totdat je later iets probeert te openen en je realiseert dat het niet meer werkt zoals gewoonlijk. Iedereen die een ransomware-aanval heeft meegemaakt, herkent waarschijnlijk de symptomen – persoonlijke bestanden beginnen te vergrendelen en geven een "versleuteld bericht" weer waarin om geld wordt gevraagd in ruil voor een sleutel of wachtwoord om ze weer te ontgrendelen. Als u merkt dat u van uw computer bent afgesloten maar niet weet waarom of hoe, is er een kans dat dit komt omdat uw bestanden zijn versleuteld door ransomware.

Waarom is ransomware zo succesvol?

Ransomware aanvallen zijn extreem succesvol omdat ze gebruik maken van de menselijke conditie van hebzucht. Mensen zijn van nature hebzuchtige wezens. Onze soort is gebouwd rond het idee om grondstoffen te hamsteren en ze door te geven van generatie op generatie – met de verwachting dat onze nakomelingen er voordeel uit zullen blijven halen. Daarom zijn monetaire systemen gebaseerd op het idee dat "waarde" is gebaseerd op de hoeveelheid middelen die je aan anderen kunt geven. Hetzelfde idee geldt voor gegevens. Door de controle over onze gegevens over te nemen, kunnen ransomware operators ons laten geloven dat onze gegevens veel meer waard zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Met die rijkdom komt de verwachting dat anderen moeten betalen voor toegang, inclusief de aanvallers.

Ransomware-aanvallen zijn uiterst succesvol omdat ze gebruik maken van de menselijke hebzucht. Mensen zijn van nature hebzuchtige wezens. Onze soort is gebouwd rond het idee van het hamsteren van middelen en deze door te geven van generatie op generatie – met de verwachting dat onze nakomelingen ervan zullen blijven profiteren. Daarom zijn monetaire systemen gebaseerd op het idee dat "waarde" is gebaseerd op de hoeveelheid middelen die je aan anderen kunt geven. Hetzelfde idee geldt voor gegevens. Door de controle over onze gegevens over te nemen, kunnen ransomware operators ons laten geloven dat onze gegevens veel meer waard zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Met die rijkdom komt de verwachting dat anderen moeten betalen voor toegang, inclusief de aanvallers.

Ransomware beschermingsstrategieën

Als u ooit wordt getroffen door een ransomware-aanval, is het ongelooflijk belangrijk om een back-up van uw gegevens te maken. Dit kan zo simpel zijn als het nemen van een paar extra minuten om de locatie en bestandsnaam op te schrijven van elk bestand waarvan u een back-up wilt maken. Zodra u deze informatie hebt, kunt u een eenvoudige back-upstrategie opstellen waarmee u al uw belangrijke gegevens kunt beschermen. Een andere beschermingsstrategie die u kunt gebruiken, is het wijzigen van uw e-mailadres voor elke dienst waartoe u online toegang hebt. Als u bijvoorbeeld een online bankrekening hebt, moet u uw e-mailadres ook voor deze dienst wijzigen. Door uw e-mailadres te wijzigen voor elke dienst die toegang heeft tot uw gegevens, wordt het moeilijker voor een aanvaller om een account te gebruiken om informatie van anderen te stelen. Voor meer informatie over hoe je jezelf kan beschermen tegen Ransomware kan je contact zoeken bij Cyber Connects.

 

 

 

Scroll to top